Miért jó nevetni… Miért? Nem jó?

cute-19014_640A nevetés az ember olyan képessége, amellyel – a beszéddel együtt – egyedüliként rendelkezik a főemlősök közül. A cselekvés hátterében olyan egyetemes, fajtól, nyelvtől, bőrszíntől, vallástól, pártállástól, foglalkozástól és iskolai végzettségtől független, félig-meddig önműködő fiziológiai folyamat áll, amely szerves része minden emberi kultúrkörnek. A nevetés kikapcsol, megnyugtat, ellazít, hatására az éjszakai alvás is pihentetőbbé válik.

Hogy a nevetés “csoportban csinálva ragályos és vészesen fertőz” (Karinthy Frigyes) – azzal mindannyian tisztában vagyunk. A járvánnyal azonban nem rémisztgetik a népet. Ha megkapta, hát mindenki derüljön egy jót. Erről érdemes megnézni egy videót.

Az orvostudománnyal, egészségmegőrzéssel foglalkozó kutatók azonban évtizedekkel ezelőtt arra is felhívták a figyelmet, hogy a kacagás nemcsak a rosszkedv, de a stressz-okozta ártalmak leghatásosabb ellenszere is – megelőzésre és kezelésre egyaránt megfelelő.

A kacagás “belső kocogás”, ami az egészséges embernek is előnyére válik: kívül-belül megtornáztatja a testet, s már néhány másodpercig tartó kiadós nevetés után is olyan értékre emeli pulzusunkat, mintha nyílt terepen futkároztunk volna. Minden egyes hahota megmozgatja rekeszizmainkat, mellkasunkat, belső masszázsként hat a szívre, tüdőre, gyomorra, szinte valamennyi belső szervre.

Nevetés közben kibontakozik a mélyben rejtőzködő, tiszta, gyermeki lelkület. A nevetés játékos kreativitás, háttérbe szorulnak a negatív érzelmek, a harag, az irigység, az elégedetlenség, a düh, és ami nagyon érdekes: a humorérzéket is javítja.

A nevetés segíti egészségünk megőrzését, azonban az is igaz, hogy az egészséges emberek többet nevetnek, hangulatuk is kiegyensúlyozottabb, mint betegségektől szenvedő társaiké. A nevetés fogyókúrának is kiváló. 10-15 percnyi kacagással akár 50 kalóriától is megszabadulhatunk, nagyjából hasonlóan, mint a futógépen, vagy a “kínpadon”. Orvosilag bizonyították, hogy a nevetés a cukorbetegeknek is hasznos, mert jelentősen képes a vércukorszintet csökkenteni.

Meglepő, hogy a nevetés mennyi mindenre képes, hatékony védelem a betegségek ellen és mindez általában egy kellemes közérzettel, jobb, szebb világszemlélettel társul. A kérdés felvetődik: szükséges ehhez a jó humorérzék, a pozitív beállítódás, a támogató baráti kör és családi háttér? Jó ha megvan, de! a Hahota Jóga Klub foglalkozások azok számára is képesek nyújtani a hozzáférés lehetőségét, akik nem rendelkeznek ezekkel a feltételekkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük