Vendégünk volt a HUMANA Magazin!

Nevetni kell!
szerző: Varga Norbert
A foglalkozáshoz nincs szükségünk másra, csak laza ruházatra, amiben jól érezzük magunkat és egy váltócipőre. Körbeállunk és elvégezzük a bemelegítő gyakorlatokat. Ezután elkezdünk nevetni és ezt a foglalkozás végéig abba sem hagyjuk. A spontán nevetőgyakorlatoknak számos fajtáját kipróbálhatjuk egy hahota jóga foglalkozáson: a szívből jövő kacagást, az oroszlán röhejt, a méretes méterest, rumos teás nevetést, vagy éppen lépcsőzetes kacagást. Miért? Azért, mert Aranyosi Ervin, a foglalkozás vezetője azt vallja, hogy nincs a világon egészségesebb dolog egy kiadós, szívből jövő nevetésnél.

V. N.: Honnan és miért jött a Hahota Jóga Klub ötlete?
A. E.: Az ötlet nem tőlem származik, hanem egy indiai orvostól Madan Katariatól.  Köztudott, hogy a nevetés jótékony hatással van az egészségre. Azt találta ki, hogy a nevetést klubszerű hálózatban lehetne csinálni. Az egykori Bombayban (ma Mumbai) lement egy parkba és összegyűjtött rengeteg embert. Elkezdtek vicceket mesélni egymásnak. Az volt a baj, hogy a viccek körülbelül két hét múlva elfogytak. Madan Kataria elhatározta, hogy kitalál olyan gyakorlatokat, amelyek a spontán nevetést ki tudják váltani.

V. N.: Hogyan került Magyarországra a hahota jóga?
A. E.: Magyarországra Dr. Domján Lászlóék, – az Agykontroll Alapítvány – hozták el. Domján Ferenc, a Magyar Kacagás Karnagya igyekszik hazánkban minél jobban elterjeszteni a hahota jógát. El is végezte Madan Katariánál az oktatói tanfolyamot. Felhatalmazása van arra, hogy Magyarországon is oktasson. Ebbe a klubhálózatba kapcsolódtam be én is. Megtetszett ez a dolog, hiszen mindig is szerettem nevetni, vicceket mesélni, másokat jókedvre deríteni. Úgy gondoltam, hogy ez esetleg egy jó feladatkör lehetne számomra. Úgy látszik bevált, mert február óta csináljuk Újpesten a Hahota Jóga Klubot.

V. N.: A nevetésnek milyen hatásai vannak? Miért érdemes ebbe belevágni?
A. E.: A nevetés többek között a belső szerveinket tudja teljesen „átmasszálni”, amire nem képes semmilyen más masszázs. Hosszútávon a kacagás beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusát, így például a szív-érrendszeri
betegségekre is jótékony hatással van, mivel a vérkeringést javítja. Idegrendszeri betegségek esetében is tud segíteni, valamint csökkenti a stresszt, emellett endorfin, örömhormon is termelődik a nevetés által. Számtalan esetben segített már gyógyíthatatlannak ítélt betegségek gyógyításában, elviselhetőbbé tételében, kiegészítő kezelésként.
Természetesen nem azzal, hogy az ember néha-néha nevetgél. A nevetés nagy dózisban igazán hatásos.
Javítja az agy vérellátását, így segítheti a tanulást is. Az egészségmegőrzés mellett az élet egyéb területein is kedvező hatást fejt ki, például csapatépítés keretében is tartottunk ilyen foglalkozást. Ha állandó pozitív, vidám gondolkodásra tudunk serkenteni, akkor ezek az egymásra utalt emberek könnyebben tűrik a stresszt és jobban együtt tudnak dolgozni. Kevesebb lesz a súrlódás a munkatársak között és egy jókedvűen eltöltött nap után, amit hazavisznek, az se rossz, hiszen egy nyugodt, vidám ember érkezik haza a munkából.

fotó: Sós Eszter

V. N.: Hogy néz ki egy Hahota Jóga Klub foglalkozás?
A. E.: Elején bemelegítéssel kezdtünk: arcizmainkat és vállunkat átmozgatjuk. Vannak gyakorlatok, amelyek kimondottan a légzést segítik. A gyakorlatok adottak, de igyekszem váltogatni őket. Lehet újabb gyakorlatokat feltalálni, de van egyfajta gyakorlatsor, amit amennyire lehet, variálok. Két teljesen ugyanolyan Hahota Jóga Klub foglalkozás még nem volt. Van egy összekötő rész, amit különböző játékos gyakorlatok között tartunk. A végén egy közös kézfogással, meditációval zárjuk a foglalkozást.

V. N.: Azt írta a honlapjukon, hogy a lehető legtöbb embert szeretne megajándékozni a nevetés örömével. Miért?
A. E.: Ha nevetésre tudnánk buzdítani az egész országot, akkor megváltozhatna a magyarokra oly jellemző negatív gondolkodásmód és javulhatna az emberek élete is. Egy pozitív gondolkodású ország gazdaságilag sokkal magasabb színvonalon teljesít,  jobb lehetőséget tud biztosítani állampolgárai számára. Utópisztikusan hangzik, de szerintem bizonyítható, ha egyre több ember pozitívan gondolkodik, akkor jelentősen emelkedhet az életszínvonal.

A cikk eredetije itt olvasható: http://humanamagazin.eu/images/stories/pdf/humana_11_issuu.pdf

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük