Hahota jóga a kulturproject.hu-n

A kulturproject.hu oldalán jelent meg rólunk az alábbi cikk:

Hahota jóga

„Gyógyító szó. Energia.
Nevetés. Ezzel dolgozom.
Ha baj ér – nem tragédia
– lelkedet én “feloldozom”!
Meghallgatom a gondjaid,
problémád meséld el nekem.
megleljük szíved gátjait,
a szabad lelket hirdetem.”

Aranyosi Ervin sorai a hétköznapok varázslatát rejtik magukban. Ez a varázslat nem más, mint a nevetés. Mindenkit szebbé, szabadabbá tesz, hiánya viszont meggyötör és összetör. Az élményt nem csak költészetén keresztül ismerhetjük meg, hanem az általa tartott hahota jóga foglalkozáson is, ami manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Tudományosan igazolt, hogy a nevetés pozitív hatással van az egészségre. Megmozgatja az izmokat, serkenti a vérkeringést, és a híres boldogsághormon, az endorfin felszabadulásáért is felelős. Ezek a jótékony hatások tudatosan is erősíthetők. De ki az, aki teljesen spontán, minden előzmény nélkül képes önfeledten kacagni?

Van ilyen, ez volt az egyik legnagyobb meglepetés számomra, ami a hahota jógán ért. Aranyosi Ervin egyike a Magyarországon végzett hahotaklub-vezetőknek, az egész heti stresszt feledtetve, nagyjából háromhetente, péntek esténként várja az érdeklődőket az Újpesti Ifjúsági Sport és Szabadidő Központban. A konkrét időpontokról hírlevél tájékoztat, amire a hivatalos weboldalon lehet feliratkozni.

A foglalkozás előtt Ervin mosolyogva mesél a kezdetek kezdetéről, Dr. Madan Katariáról, az indiai orvosról, aki létrehozta a nevető jógát. A történet szerint a férfi egy bombay-i parkban gyűjtött össze néhány kósza járókelőt, akiknek elmagyarázta a nevetés jótékony hatásait, és meginvitálta őket a foglalkozásra, ahol egyesével vicceket meséltek egymásnak. A napi 15-20 perces program két hét után kimerítette az résztvevők vicckészletét, így Dr. Madan Kataria kidolgozta a ma már egyre ismertebbé váló technikát.

A hahota klubba bárki elmehet, hiszen a nevetés nemtől, kortól, sőt sok más dologtól is független. Nagyon jó példa erre az a 85 éves úr, aki végigkacagta a programot, majd utólag kiderült, hogy siket. A boldogság, a nevetés ragályos, csak el kell engednünk magunkat, nyitottnak kell lennünk az újra.

Teljesen új, szokatlan, és egyedi élmény volt például a képzeletbeli fűnyírónkkal harsányan nevetve átszelni a parkettázott termet. De a gyakorlatok közötti lazítás, a többi résztvevő lelkesedése segített, alkalmi társaim nevetése átragadt rám is. Külön öröm, ha gyerekek is vannak a klubban, az ő kacagásuk még olyan hangos és önfeledt, amilyen a felnőtteké már talán sosem lesz. Bár a felkínált rumos tea nagymértékben hozzájárult volna komfortzónám sikeres elhagyásához, sajnos itt is csak képzelőerőnkre hagyatkozhattunk. Ez a képzelőerő viszont igen hasznosnak bizonyult akkor, amikor épp medvék voltunk és a bennünk lévő boogie-t előhívva dörgölőztünk a másik hátához, fának gondolva azt. De voltunk halak, íjászok, valamint csiklandozás formájában érkező eső is. Dicsértük egymást halandzsa nyelven, gesztusokkal, mutattunk egymásnak vicces üzeneteket képzeletbeli telefonunkon, és ráztuk meg egymást áramként. Ezek mellett még számos gyakorlatot végeztünk, a legkellemesebb azonban számomra az utolsó volt. A foglalkozás záróakkordjaként egy közös meditáció során gondoltunk a nálunk szerencsétlenebb helyzetben lévő, éhező embertársainkra. Körben állva, egyik karunkat a kör közepében tartva igazán meghitt pillanattal ért véget a foglalkozás.

Mindenképpen újszerű az élmény, a hahota jóga a stresszoldás olyan formája, ami elmossa az egymás számára idegen emberek közötti határokat, egy óra erejéig nevetést és játékosságot hoz a mindennapi rutinunkba, sőt barátainknak és ismerőseinknek élménybeszámolót tartva újabb derűs pillanatok elébe nézhetünk.

Ha felkeltette az érdeklődésedet a téma, vagy legszívesebben már azonnal jelentkeznél a következő foglalkozásra, akkor a https://hahotajoga.hu weboldalon minden fontos információ rendelkezésedre áll.

Mákos Rebeka

One thought on “Hahota jóga a kulturproject.hu-n

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük