Nevetés terápia – 1. rész

Miközben a Hahota Jóga klub csoportos foglalkozásait tartottam, felmerült bennem, – és mint azóta már kiderült, másokban is –  hogy jó lenne az embereket megtanítani egy olyan, a napi rutinba is könnyedén beépíthető gyakorlatsorra, amit naponta elvégezve egy vidámabb és egyben pozitívabb napindítást jelentene számukra.

Mostanában jelent meg a következő hír az Origo.hu-n: “A magyar bizonyult az egyik legpesszimistább nemzetnek az Ipsos nemzetközi közvélemény-kutató által a Reuters megbízásából 24 országban, 18 ezer ember megkérdezésével készített felmérés szerint.” Ez egy meglehetősen szomorú dolog ránk nézve, egy nép felemelkedése ugyanis nagyban függ az általános hangulattól, a pozitív, vagy éppen negatív életérzéstől.

Természetesen, hirtelen felindulásból nem lehet 10 millió embert napi nevetésre megtanítani, pláne, hogy folyamatosan romló életkörülményeik nem ebbe az irányba tereli gondolkodásukat. Ugyanakkor a Hahota Jóga klubok országszerte azon dolgoznak, hogy felolvasszák a jeget, és mosolyt, sőt nevetést csaljanak az emberek életébe. A csoportos foglalkozások előnye abban rejlik, hogy a nevetés ragadós, és mint a népdal, ugyan úgy szájról szájra terjed.

A tapasztalatom, –  és úgy gondolom, hogy ez akár általános statisztikának is tekinthető – hogy a nevetés jóga elsősorban a hölgyek körében népszerű, 3-4-szer annyi hölgy vesz részt a foglalkozásokon, mint férfi. Persze, azt is tudjuk, hogy a hölgyek nyitottabbak az egészséges életmód tekintetében és szívesebben keresnek alternatív megoldásokat, míg a férfiak a gyors, egyszerű – bár nem mindig célra vezető – megoldásokat keresik. A nők emellett nem csak a saját problémáik megoldására keresik a választ, hanem sokszor az egész családjukéra.

Korosztály szerint pedig elsősorban a nyugdíjasok azok, akik be merik vállalni, hogy másokkal együtt, akár egymáson és akár önmagukon is képesek legyenek nevetni. A gyerekek könnyen kaphatók nevetésre, Őket maximum a felnőttek jelenléte feszélyezheti, de ha szeretettel fogadják Őket, akkor hamar oldódnak és kedvességükkel tovább tudják emelni egy-egy foglalkozás vidámsági szintjét, légkörét.

A foglalkozás és a munkahelyi beosztás szinte lehetetlenné teszi egyes emberek számára már azt is, hogy kipróbálják. A neveltetésünk során beépült konvenciók, követelmények, elvárások, a megfelelési kényszerünk, valamint a magasabb beosztással járó kötelező távolságtartás, presztízsféltés, a betöltött pozíciónak megfelelő viselkedési elvárás gyakorlatilag gátolja a többiekkel való közös programot, ami meghiúsítja eleve az önfeledt, felszabadult kikapcsolódást, a kollektív nevetgélést.

Ez az erős távolságtartás megnehezíti, hogy a felelős beosztású emberek megismerjék a Hahota Jóga jótékony hatását, ebből következőleg a cégeknél történő bevezetése eleve komoly falakba ütközik. Hogyan lehetne ezeket a falakat lebontani?

Arra gondoltam, talán a személyes nevetés terápia lehet a segítségünkre. A nevetés jótékony hatásait röviden így összegezném

Miért hasznos a nevetés?

 • Mert több mint 400 izmot mozgat meg!
 • Csillapítja a fájdalmat, mert adrenalint és endorfint választ ki!
 • Növeli a találékonyságot, kreativitást és a humorérzéket!
 • Elősegíti a pozitív gondolkodást és életfelfogást!
 • Oldja a stresszt, a belső feszültséget!
 • Örömöt okoz!
 • Kalóriát éget el!
 • Kitágítja a tüdőnket, javítja a szervezet oxigénellátását!
 • Erősíti az immunrendszert, betegség esetén gyorsítja a gyógyulást!
 • Emberről- emberre terjed!
 • Spontán is kiváltható!
 • Szebbé, szimpatikusabbá tesz!
 • Növeli a teherbíró képességet!
 • Tisztítja az ereket, javítja a keringést!
 • Megmozgatja és megmasszírozza a belső szerveket!
 • Nincsenek káros mellékhatásai!

Szerintem  kevés „termék” rendelkezik ennyi jó és előnyös tulajdonsággal Azt hiszem, ezzel a közérzetjavító módszerrel nem válunk nevetségessé, viszont mi nem az orvosi recepteket váltjuk ki, hanem a nevetést. Remélem, a kellő érdeklődést sikerült kiváltanom.

Néhány érdekes információ már olvasható erről a témáról az Életviteli tanácsadás oldalamon:

http://www.gyogyitoenergia.com/blog/a-nevetesterapiarol

Legközelebb elmondom, hogyan történik maga a terápia. Addig is vidám napokat kívánok!

One thought on “Nevetés terápia – 1. rész

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük