A nevetés pozitív hatásai

Az utóbbi évtizedekben végzett tudományos kutatások alapján még a kutatóorvosok is elismerik, hogy a nevetés pozitív hatással van az egészségre. Ellensúlyozni képes például a korunk népbetegségének számító stresszt, mely jelentősen hozzájárul a komoly szív-érrendszeri, idegrendszeri, légzőszervi, emésztőrendszeri, hormonális- és a nemi működéssel kapcsolatos panaszok és betegségek kialakulásához.

child-84548_640A kacagás növeli ellenállóképességünket, immunrendszerünkre jótékonyan hat. Az emberek hétköznapjaiban a nevetés gyakorisága az utóbbi évtizedekben jelentősen csökkent, mint az különböző felmérésekből kiderül szerte a világon, pedig az életszínvonal szemmel láthatóan növekedett. Egyedül a kisgyermekek azok, akik még szívesen nevetnek. Szerencsére ők nem veszik túl komolyan saját magukat és a körülöttük zajló világot. Azután mi felnőttek “megneveljük” őket, és lassan ők is elveszítik humorérzéküket.

Megfigyelhető, hogy az utóbbi években egyre kevesebb vicc kering szájról-szájra, sokkal kevesebb a humoros előadás, a vígjáték a színházak és a mozik műsorán, helyüket a komolyság, a félelem, a bűnözés, az akció és a horror veszi át. Nevetséges? Sajnos nem. Akkor hogyan juthatnánk mégis a vidámságot, a kellemes közérzetet és egészséges jókedvet biztosító nevetéshez?

A megoldásra dr. Madan Kataria indiai orvos jött rá, amikor kitalálta az azóta már nemzetközileg ismert és elismert módszerét: a Hahota Jógát. A Hahota Jóga (más néven nevető jóga) egy újszerű, spontán, a hasya jóga alapjaira épülő nevetés-technika, melyet világszerte  Hahota Klubokban ismerhetnek meg és gyakorolhatnak a nevetni vágyók.