Nevető foglalkozások a munkahelyeken

A. E.: Ha nevetésre tudnánk buzdítani az egész országot, akkor megváltozhatna a magyarokra oly jellemző negatív gondolkodásmód és javulhatna az emberek élete is. Egy pozitív gondolkodású ország gazdaságilag sokkal magasabb színvonalon teljesít, jobb lehetőséget tud biztosítani állampolgárai számára. (részlet a HUMANA Magazinban megjelent cikkből – Írta: Varga Norbert)

Stressz-hatásoktól terhes az üzleti élet területén tevékenykedő ember mindennapja. Ennek eredményeként általában rossz hangulatban telnek napjaink, szinte mindegy milyen területen dolgozik az ember, legyen akár alkalmazott, akár vezető valaki. A munkás, menedzser, marketing szakember, vezérigazgató, középvezető, adminisztratív személyzet, hivatalnok, kiszolgáló és eladószemélyzet tagja egyaránt érintett ebben, különösen manapság, a világméretű válságot követően, az egyre élesedő piaci verseny időszakában. Ugyanakkor kórokként a káros STRESSZ, a tartósan ártalmas belső feszültség egyenes összefüggésbe hozható számtalan, és napjainkban egyre gyakoribb betegség kialakulásával. Többek közt olyan kórokról lehet szó evvel kapcsolatban, mint magas vérnyomás, szívpanaszok, gyomorfekély, álmatlanság, ideg-összeomlás, búskomorság, depresszió, allergiás túlérzékenység, de ide sorolható még a rettegett rák is. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy csökken a teljesítőképesség, hogy fokról fokra feszültebbé válik az emberek közötti viszony, hogy szaporodnak a betegség miatti munkahelyi hiányzások, hogy egyre gyakrabban alakul ki kényszeres alkohol-, dohányzás-, illetve drogfüggőség.

STRESSZ KEZELÉSE nevetéssel? Igen! Tudományos kutatások sora bizonyította már, hogy a NEVETÉS egyrészt segít a stressz negatív hatásainak semlegesítésében, másrészt szabaddá teszi az immun-rendszer védekező-képességét. A statisztika bizonysága szerint mégis napról napra egyre kevesebbet nevetünk, noha éppenséggel egyre többre és többre lenne szükségünk ebből a természetes csodaszerből.

India Bombay városában él az az orvos, DR. MADAN KATARIA, aki világelsőként kidolgozta a hahotaterápia kezelési módszerének egy újszerű, az ősi jógára épülő technikáját. Ennek lényege a mindennapi 10-15 percnyi egészségjavító, társas nevetőgyakorlat végzése, úgy, hogy egyáltalán nem szükséges hozzá viccmesélésre fanyalodni. Egyetemes emberi értékeken alapszik, független nyelvtől, vallástól, politikától, vagy bőrszíntől.

A közösségi, társas nevetéstechnikának ez az újfajta koncepciója egyszerű, KÖNNYEN ELSAJÁTÍTHATÓ, a lehető LEGHATÉKONYABB, ráadásul a LEGKEVÉSBÉ IDŐIGÉNYES, mentes minden mellékhatástól, mindemellett teljes mértékben hozzájuttat a nevetés révén nyerhető összes egészségügyi előnyhöz, továbbá javítja az emberek közti kapcsolatot, a megértést, a kommunikációt, segít levetkőzni a gátlásosságot, sőt, növeli a munkahelyi teljesítményt is.

Vállalati szaktanácsadóként Dr. Kataria számos cégnél, hazájabeli, illetve nemzetközi, multinacionális vállalkozásnál és kormányzati szervnél működik közre az embert egységében tekintő, az úgynevezett “holisztikus” egészségügy, illetve a stressz-levezetés szakterületén. Indián kívül tartott már foglalkozásokat és vezetett már szemináriumot, tanfolyamot szinte valamennyi földrészen, többek közt az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztráliában, Szingapúrban, vagy például az Egyesült Királyságban. Íme néhány ilyen cég neve. Hewlet Packard (“HP” Dánia, Koppenhága), SAS Airlines (Skandináv Légitársaság, Svédország), Volvo Automobiles (Svédország), Corporate Training (Ausztrália), Ministry of Manpower and Social Welfare (Munkaügyi és Szociális Minisztérium, Szingapúr), Western Australian Parliament (Nyugat-Ausztráliai Parlament), Emirates Bank és Emirates Airlines (nemzeti bank ill. légitársaság, Egyesült Arab Emirátus, Dubai), Giordano (Honkong & Közel-Kelet), Global Remedy (USA), Cope (“Megoldás” csoport, egy öngyilkosságra hajlamos személyekkel foglalkozó szociális szervezet, Adelaide, Ausztrália), Glaxo Pharmaceuticals (gyógyszergyár, India).

Mindezen túlmenően ezúttal a RENDSZERES MUNKAHELYI STRESSZ-OLDÓ NEVETŐEDZÉS elterjesztése érdekében kívánom felajánlani szolgálataimat. Ez a fajta csapat-építő hahota egyszerre szolgálja mindkét érdekelt fél érdekeit. A MUNKAVÁLLALÓ azáltal nyer, hogy derűs hangulatban dolgozhat, s hogy a hahotajóga jogán neki jutó jókedvtöbblet mentesíti őt a stressz ártalmaitól, növekszik a teherbírása, és segítséget nyújt részére jó testi-lelki egészség megőrzésében, nem mellékes, hogy a magánéletbe is egy egészségesebb emberként jelenik meg. A MUNKAADÓ számára viszont abban mutatkozik meg a haszon, hogy a bőséges nevetés növeli a kreativitást, ösztönzi a szunnyadó alkotókészséget, aktivizál, tevékenyebbé tesz, továbbá csökkenti az indokolatlan hiányzást, mialatt úgy javítja a munkakedvet és a munkahelyi légkört, hogy közben fokozza a teljesítményt.

További információkat találhatnak weboldalamon. Várom érdeklődésüket elérhetőségeimen:

Aranyosi Ervin
tel: 06-30-520-1113
skype: aranyosi.ervin
e-mail: ervin@hahotajoga.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük